De essentie van de artiest

2023-12-18
Redactie

De geboorte van een artiest

Vanaf het moment dat een kind voor het eerst een potlood in zijn handen heeft, kan hij al een artiest worden. Een artiest is niet alleen iemand die op een podium staat of degene wiens werk in een galerie hangt. Een artiest kan letterlijk iedereen zijn. Een artiest is iemand die zich uitdrukt door middel van een medium. Dat medium kan van alles zijn: verf, krijt, klei, digitaal ontwerp, muziek, dans, koken, schrijven. Wat het medium ook is, de artiest gebruikt het om iets te creëren dat in hen zit. Iets dat ze moeten delen met de wereld.

De kunst van het artiest zijn

Het zijn van een artiest gaat niet over perfectie. Het gaat er niet om dat je het beste schilderij maakt, de mooiste dans uitvoert of de meest waanzinnige sculptuur bouwt. Het zijn van een artiest gaat over expressie. Het gaat over het uiten van emoties, ideeën en ervaringen op een manier die uniek is voor jou. Het zijn van een artiest betekent dat je iets deelt met de wereld dat niemand anders kan delen, omdat niemand anders jouw exacte perspectief heeft. Dat is de schoonheid van de kunst – en dat is de schoonheid van het artiest zijn.

De kracht van de artiest

Kunst heeft de kracht om te inspireren, om te ontroeren, om te troosten. En de artiest is degene die deze kracht in handen heeft. Wanneer een artiest een stuk creëert, zetten ze een stukje van zichzelf daar in. En wanneer iemand anders dat stuk ervaart, maken ze verbinding met dat stuk van de artiest. Ze kunnen emoties voelen die de artiest wilde overbrengen, of ze kunnen hun eigen interpretaties en gevoelens projecteren op het werk. Dat is de kracht van kunst. En het is een kracht die alleen in handen is van de artiest.

De toekomst van de artiest

Naarmate technologieën evolueren en nieuwe media worden ontdekt, zal ook de definitie van wat het betekent om een artiest te zijn blijven evolueren. Maar één ding zal altijd hetzelfde blijven: de essentiële rol van de artiest gaat over expressie. Het maakt niet uit hoe de wereld verandert, er zullen altijd mensen zijn die gedreven worden om zich uit te drukken, om hun innerlijke wereld te delen met de buitenwereld. En zolang die drang bestaat, zal er altijd een plaats zijn voor de artiest.